Please use this identifier to cite or link to this item: http://tede.udesc.br/tede/tede/1375
metadata.dc.type: Dissertação
Title: Relação da tolerância ao frio de espécies do gênero Eucalyptus e Pinus com a presença de carboidratos totais em sementes e mudas
Other Titles: Relationship of cold tolerance of species of the genus Eucalyptus and Pinus in the presence of total carbohydrates in seeds
metadata.dc.creator: Schneider, Priscilla Félix
metadata.dc.contributor.advisor1: Oliveira, Luciana Magda de
metadata.dc.description.resumo: Objetivou-se avaliar a concentração de carboidratos solúveis totais em diferentes espécies de Eucalyptus e Pinus taeda Le sua relação com a tolerância ao frio, além de determinar o melhor método de descongelamento em sementes de Eucalyptus. Foram utilizadas sementes puras de três clones das espécies: Eucalyptus dunii Maiden, E. benthamii Maiden et Cambage E. grandis Hill ex Maiden e E. saligna Smith. Utilizou-semudas de E. benthamii e E. dunnii, de dois clones cada. As sementes e as mudas, foram submetidas à rustificação em três períodos a temperaturas de 5 ºC e de 1 ºC. Ao final de cada nível de rustificação, as sementes foram submetidas a quatro gradientes (-2, -4, -6 e -8 ºC), com exposição de três horas. A temperatura foi alterada para 15 ºC e 9 ºC. Determinou-se a concentração de açúcares e a sobrevivência das após a rustificação. As sementes foram submetidas a dois métodos de descongelamento, banho maria e ambiente. O experimento foi realizado com quatro repetições. Os dados obtidos foram submetidos à análise da variância e teste de comparação de médias (Tukey a p<0,05). Os resultados indicaram que a concentração de açúcares não influencia a tolerância ao frio em - 8ºC e, o melhor método de descongelamento é em temperatura ambiente
Abstract: Aimed to evaluate the concentration of soluble carbohydrates in different species of Eucalyptus and Pinus taeda L and its relationship with cold tolerance, and determine the best method to defrost in seeds of Eucalyptus. Pure seeds from three clones of the species were used: Eucalyptus dunnii Maiden, Maiden et Cambage benthamii E. grandis Hill ex Maiden and E. saligna. Was used seedlings E. benthamii and E. dunnii, two clones each. Seeds and seedlings were subjected to hardening into three periods at temperatures of 5 ° C and 1 ° C, photoperiod and thermoperiod 12 hours. At the end of each level of hardening, the seeds were subjected to four gradients (-2 , -4 , -6 and -8 ° C) , with an exposure of three hours. Before hardening, and photoperiod were maintained in controlled thermoperiod 20 º C and 12 º C and a treatment for three days and the other for six days. The temperature was changed to 15 º C and 9 º C. Then reduced to 10 ºC and 5 º C. Determined the concentration of sugars and survival after hardening. Seeds were subjected to two methods of thawing water bath and environment. Data were subjected to analysis of variance and mean comparison test (Tukey p < 0.05). The results indicated that the sugar concentration does not influence cold tolerance at - 8 ° C and the best method is to thaw at room temperature
Keywords: açúcares
descongelamento
tolerância ao frio
defrost
sugars
tolerance to cold
metadata.dc.subject.cnpq: CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
metadata.dc.language: por
metadata.dc.publisher.country: BR
Publisher: Universidade do Estado de Santa Catarina
metadata.dc.publisher.initials: UDESC
metadata.dc.publisher.department: Produção Vegetal
metadata.dc.publisher.program: Mestrado em Produção Vegetal
Citation: SCHNEIDER, Priscilla Félix. Relationship of cold tolerance of species of the genus Eucalyptus and Pinus in the presence of total carbohydrates in seeds. 2014. 119 f. Dissertação (Mestrado em Produção Vegetal) - Universidade do Estado de Santa Catarina, Lages, 2014.
metadata.dc.rights: Acesso Aberto
URI: http://tede.udesc.br/handle/handle/1375
Issue Date: 27-Feb-2014
Appears in Collections:Mestrado em Produção Vegetal

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
PGPV14MA133.pdf863,29 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.